Lansare de carte și sesiune de autografe:  „Exil și rivalități. Principele Nicolae” de Diana Mandache

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Exil și rivalități. Principele Nicolae” de Diana Mandache

Jockey Club Român, Strada Episcopiei 9, Bucarest, Rumanía
No tickets are available at this time.

Editura Corint și Jockey Club au deosebita onoare să vă invite la evenimentul de lansare a cărții „Exil și rivalități. Principele Nicolae”, cel mai recent volum al istoricului Dianei Mandache, autoare recunoscută pentru activitatea de cercetare în istoria regalității în arhive românești și străine. 

Lansarea va avea loc miercuri, 10 aprilie, de la ora 19:00, la Jockey Club Român (Episcopiei nr. 9). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări.

Invitați să vorbească despre noua apariție editorială:

•             Filip - Lucian Iorga – istoric şi scriitor, coord. Colecție Corint Istorie cu Blazon

•             Silviu B. Moldovan - istoric și scriitor, şeful Serviciului Cercetare din cadrul C.N.S.A.S

•             Mihai Manea – profesor și doctor în istorie, inspector de specialitate I.S.M.B.

Moderator: Simona Preda- istoric brand manager Editura Corint

Evenimentul este urmat de o sesiune de autografe din partea autoarei.


Exil și rivalități. Principele Nicolae” pune în prim-plan complexitatea relațiilor principelui cu Regina Maria, dar mai ales cu fratele său, Carol, în momente esențiale din istoria dinastiei, petrecute după moartea Regelui Ferdinand I. Nicolae va lua drumul exilului în 1937, prin plecarea definitivă din România, fiind exclus din familia regală de Regele Carol al II-lea din cauza căsătoriei morganatice cu Ioana Doletti.

Noua configurație politică creată după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial i-a zădărnicit orice încercare de a reveni la București. Această perioadă însă îl va pune în situații interesante de viață, având contacte cu diplomații Aliaților acreditați la Berna sau întâlniri cu unii membri ai familiei regale spaniole aflați în Elveția, dar și cu diplomați români care informau Bucureștiul despre activitățile princiare. Instalarea regimului comunist în România determină o nouă etapă în configurarea emigrației.

Existența în exil a doi regi și a unui fost principe regent între 1948-1953 a dus la repoziționări, noi alianțe. S-au conturat două orientări principale ale emigrației în jurul celor doi regi, a treia fiind „gruparea Nicolaistă” la care aderaseră vechii săi susținători sau nemulțumiții, având deopotrivă legături cu Liga Românilor Liberi sau ale organizații ale exilului din Paris, Madrid, Roma, Freiburg. Deși lupta în emigrație pe parcursul anilor a încetinit, Nicolae a continuat să rămână o figură distinctă a familiei regale în relațiile cu refugiații români.

Principele Nicolae avea un caracter ferm, iar spiritualitatea și manierele sale creionate de educația britanică au creat o bună impresie în cercurile înaltei societăți europene. Chiar dacă nu a mai revenit în țara natală, a căutat să sprijine comunitățile întâlnite, iar cultura o vedea ca un mijloc eficient de propagandă în timpul Războiului Rece. 

Despre autoare:

Dr. Diana Mandache este istoric și cercetător specializat în istorie contemporană, expert în patrimoniu regal. Autoare a peste 20 de cărți publicate în România, Marea Britanie și Suedia; a fost curatorul mai multor expoziții, dintre care Marie de Roumanie: reine et artiste la Palais du Tau în Reims, Franța; la Muzeul Național de Istorie a României - Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere; Măști mortuare regale.

A susținut o serie de conferințe publice la București și Londra, a participat la realizarea unor filme documentare precum The Hero and the Queen cu Televiziunea OMNI, Toronto; Coroana României: Regii României și Regina Maria cu Studioul Sahia film; reportajul Telejurnalului Destinul unei Regine (Mignon) la TVR1; Maria – Inima României, realizat de Chainsaw Film Production.

I-au fost conferite Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate și Ordinul Coroana României.

 

Alte titluri publicate de Diana Mandache la Editura Corint

·       Ileana, Principesa României (Titlul disponibil cu autograful autoarei)

·       Nimfa. O jurnalistă a Războiului Rece (Titlul disponibil cu autograful autoarei)

·       Masoni sub judecata comunistă. Grupul Bellu

·       Bijuteriile Reginei Maria

·       Viva Regina Maria

·       Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu

 

Partener media broadcasting 

Presshub.ro