Lansarea volumulului Iuliu Barasch – Medicină de pionierat în Țara Românească

Lansarea volumulului Iuliu Barasch – Medicină de pionierat în Țara Românească

Librăria Humanitas de la Cișmigiu
No tickets are available at this time.

Editura Corint vă invită sâmbătă, 28 octombrie 2023, ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Bulevardul Regina Elisabeta 38, să luați parte la o discuție-dialog dedicată volumului Iuliu Barasch – Medicină de pionierat în Țara Românească.

 

Invitați: Lidia Trăuşan-Matu - Istoric

Octavian Buda - Medic și istoric al medicinei

Alin Ciupală - Istoric

Ștefan Petrescu - Istoric


Moderator: Simona Preda - Brand manager al Editurii Corint

 

Data: 28 Octombrie 2023

Ora: 18.00

Locație: Librăria Humanitas Cișmigiu, Bulevardul Regina Elisabeta 38


Despre carte:

Competentul doctor Iuliu Barasch ne vorbește despre români, evrei și alte neamuri cu înțelegere și empatie, iar atunci când este critic o face cu umor și detașare. Umanitatea i-a rămas nealterată de duritatea și grozăviile pe care le-a văzut și trăit în bogata lui activitate de medic în Țara Românească.

În urmă cu 181 de ani, pe vremea când societatea românească făcea primii pași pe calea occidentalizării, iar elita țării era preocupată cu punerea în practică a ideilor Revoluției franceze, un bărbat evreu cu o minte ascuțită și cu o inimă generoasă a ales să vină și să se stabilească în Valahia. Era medic, cu un doctorat în „medicină și chirurgie” la Berlin, vorbitor a două limbi europene de largă circulație (germană și franceză, fără a mai număra limbile ebraică, latină și slavă) și preocupat de mai multe tipuri de cunoaștere (religie, filozofie, științe naturale, taxonomie, literatură, drept). Ca etnic evreu, Iuliu Barasch a făcut o carieră remarcabilă în Țara Românească, fiind medic, profesor, director de spital și gazetar. A întemeiat primul spital de copii din Valahia și două gazete influente, a fost membru în conducerea mai multor societății științifice și a militat pentru drepturile politice ale evreilor de aici, dar și pentru modernizarea cultului sinagogal. A susținut conferințe publice în țară și străinătate, a tradus și a scris mai multe cărți.

 

Despre autoare:

Lidia Trăuşan-Matu este cadru didactic universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, şi secretar științific al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Autoare de cărți şi studii referitoare la istoria socială a medicinei, cu accent pe medicalizarea societății românești, prosopografia elitelor medicale, problematica epidemiilor în istorie și legătura dintre artă, societate şi boli. Printre lucrările publicate se numără: De la leac la reţetă. Medicalizarea societății românești în veacul al XIX-lea (1831–1869), Editura Universităţii din Bucureşti, 2011; Cronica de artă. Despre pictori şi tablouri în paginile gazetelor românești din veacul al XIX-lea (1860–1900), editor, Editura Mega, 2 vol., Cluj-Napoca, 2017, 2018.