Clubul de istorie Corint cu Marian Voicu. Ediția a VII-a: Paris elegant, București bulversant

Casa Filipescu-Cesianu, din Calea Victoriei 151, București.
No tickets are available at this time.

Dacă e a patra joi din lună, e timpul pentru Clubul de Istorie cu Marian Voicu, powered by Corint & Veridica. Așadar, joi, 23 martie 2023, de la ora 19,00, vă așteptăm în mansarda Casei Filipescu-Cesianu, din Calea Victoriei 151, București.

Arhitectură și cultură, Paris și „Micul Paris”, la Ville-Lumière și orașul care-l îngână.

A șaptea ediție a Clubului de istorie Corint ne poartă pe străzile cu piatră cubică din Montmartre, pe marile bulevarde și pe malurile Senei, într-o poveste despre devenirea orașului spusă de Mary McAuliffe, o americancă îndrăgostită de Paris, în volumul „Paris. Napoleon al III-lea, baronul Haussmann și crearea unui oraș al visurilor”.

În oglindă, vedem Bucureștiul prin ochii străinilor care l-au iubit, într-o selecție de texte din lucrările lui Ulysse de Marsillac, jurnalist francez stabilit la București în 1852, adunate de istoricul Adrian Majuru în volumul „Bucureștiul între Orient și tentația modernității”.

Parisul, așa cum îl știm azi, a fost configurat de Napoleon al III-lea și consilierul său în chestiuni urbanistice, baronul Georges Haussmann. Cei doi au transformat Parisul dintr-un oraș medieval, murdar și insalubru într-unul modern, luminos și impunător, un model pentru dezvoltarea urbană în Europa și în lume.

Bucureștiul, în schimb, a recuperat în salturi elementele modernității, prin imitație, dar nu numai, de multe ori, împrumutul realizându-se cu stângăcie și în grabă, ceea ce a generat numeroase paradoxuri și forme hibride între vechi și nou.

Alături de jurnalistul Marian Voicu, moderatorul întâlnirii, vor discuta despre Paris și București invitații Sandra Ecobescu, Adrian Majuru și Ion M. Ioniță.