Lansare de carte și sesiune de autografe: „Prințesele roșii” de Lavinia Betea
Muzeul Comunismului din Centrul Vechi, Strada Soarelui 1, Bucarest, RumaníaÎn 28 februarie din acest an, se împlinesc 75 de ani de la nașterea Zoiei Ceaușescu, singura fiică a cuplului de dictatori comuniști Elena și Nicolae Ceaușescu.
Cu această ocazie, Editura Corint vă invită la evenimentul de lansare a cărții „Prințesele roșii”, cel mai recent volum al Laviniei Betea, autoare recunoscută pentru activitatea de cercetare în istoria recentă a comunismului.
Lansarea va avea loc joi, 7 martie, de la ora 19:00, la Muzeul Comunismului din Centrul Vechi (cu intrarea de pe strada Soarelui nr. 1).
Invitați să vorbească despre noua apariție editorială:
• Dinu Angelescu - primul soț al Zoiei Ceaușescu
• Stelian Tănase - istoric și scriitor
• Nadine Vlădescu – jurnalist senior TVR
• Sergiu Andon - avocat
Moderator: Florin-Răzvan Mihai - coord. Corint Istorie Autori Români
„Prințesele Roșii” oferă o explorare narativă fascinantă și profund personală asupra figurilor feminine din umbra celor mai cunoscuți dictatori comuniști: Ceaușescu, Dej, Pauker și Stalin.
Cartea propune o perspectivă rar întâlnită asupra eșecurilor liderilor comuniști ca părinți în contextul încercărilor de a modela „omul nou” în statele pe care le-au condus. Este, concomitent, o lecție de istorie, o analiză psihologică și o introspecție în dinamica relațiilor părinte-copil, altfel spus o lectură obligatorie pentru pasionații de istorie și psihologie și - prin extensie - parenting.
Autoarea Lavinia Betea deschide o fereastră spre intimitatea complexă și puțin cunoscută a căminului acestor figuri istorice nocive, reflectând asupra destinelor marcate ale fiicelor lor: Zoia Ceaușescu, Lica Gheorghiu, Tatiana Pauker și Svetlana Allilueva Stalina.
Evenimentul este urmat de o sesiune de autografe din partea autoarei.
Despre autor:
Lavinia Betea a absolvit Facultatea de Istorie și Filozofie, secția filozofie-istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a obținut și doctoratul în psihologie.
În prezent, este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Lavinia Betea deține dublă abilitare pentru coordonarea de doctorate: în științe umaniste de către Universitatea „Paul Valéry” Montpellier 3 și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Jurnalistă cu activitate prodigioasă în presa scrisă și televiziune, Lavinia Betea a înființat și a condus secția de Istorie Recentă a publicațiilor Jurnalul Național (2004 - 2011) și Adevărul (2011 - 2013).
A inițiat și a colaborat la seria de documentare Adevăruri despre trecut la TVR. Este autor sau coordonator a 28 de volume, a publicat circa o sută de articole științifice și peste două mii de texte publicistice. În anul 2003 a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu. Moartea unui lider comunist (2001).
Alte titluri publicate de Lavinia Betea la Editura Corint:
· I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea
· Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu